A cégértékelés lépései – Mi szükséges a pontos cégérték számításhoz?

Cikkünkben bemutatjuk hogyan lehet egy cég értékét pontosan meghatározni, mik a cégérték számítás, cégértékelés lépései. A legtöbb vállalkozás életében eljön az a pont amikor a tulajdonos megfogalmazza a kérdést, mégis mennyit ér a cége? Annak érdekében, hogy pontos választ kapjon a kérdésére, üzleti tanácsadóként alapos cégértékelési munkát végzünk.

Nézzük meg, mik a legfontosabb feladatok a lépéseknél, milyen döntési pontok befolyásolják a cégértéket.

1. Értékelendő cég és értékelési szituáció megismerése

Munkánk kezdetén azt szükséges feltérképezni, hogy ügyfelünknek, az értékelendő cégnek mi a pontos üzleti profilja, milyen egyedi tulajdonságokkal rendelkezik, illetve azt, hogy mire van szüksége, milyen okból készül a cégérétkelés.

Erre azért van szükség, mert az értékelés során másra szükséges összpontosítani például egy kereskedő, egy gyártó vagy egy szolgáltató cégnél. Néhány példát említve egy kereskedő cégnél fontos szempont a forgótőke menedzsment és likviditás, egy gyártó cégnél a költségszintek, eszközarányos megtérülés és hatékonysági mutatók, míg egy szolgáltató cégnél az árazási előnyre érdemes figyelni. Az is fontos, hogy milyen okból készül a  cégértékelés, hiszen más projekt felépítést igényel, ha a cégérték számítás egy cégérték növelő stratégiához készül, vagy egy jogvita részeként.

2. Cégértékelési módszer(ek) kiválasztása

Miután megismertük a céget, illetve azt, hogy mire van szüksége tulajdonosnak, a szituációhoz mérten kiválasztjuk milyen cégérték számítási módszerek mutatják meg pontosan a cégértéket. Habár általános igazság, hogy minél több cégérték számítási megközelítést használunk, annál pontosabb képet kapunk a cégértékről, mégis fontos megjegyezni, hogy az alkalmazott cégérték számítási módszertanokat a helyzethez mérten kell kiválasztani.

Példának okáért nem tudunk jövedelmezőségi cégértékelést végezni olyan cégen, amelyik nem profitábilis, nem tudunk összehasonlító szorzószámos cégértékelést végezni egy olyan speciális tevékenységet végző cégen, amelyhez nehéz összehasonlítási alapot képezni, és nem tudunk eszközalapú cégértékelést végezni egy szoftverfejlesztő cégen, ahol az eszközök értéke jellemzően meglehetősen alacsony.

(Cégérték számítási módszertanokról részletesen ebben a cikkünkben írtunk)

3. Szükséges információk összegyűjtése

Fontos, hogy alaposan értsük a cég üzleti és pénzügyi működését ahhoz, hogy pontosan tudjuk felépíteni a cégérték számítási modellt. Ennek érdekében átfogó kérdéslistán keresztül interjút készítünk a cégtulajdonossal, adott esetben menedzsmenttel, üzemlátogatást tartunk. Egyeztetjük a felmerült észrevételeket, a jövőbeli stratégiát és növekedési kilátásokat, illetve minden olyan kérdést, amely az cégértéket az adott cég helyzetét figyelembe véve befolyásolhatja. 

Ez azért fontos és kihagyhatatlan lépés a folyamatban, hiszen a cégérték összefügg a cég várható jövőbeli teljesítményével, a cégérték számításnál figyelembe kell venni, hogy milyen stratégiai kilátásokkal rendelkezik a cég. Más eredményhez fogunk megérkezni például egy olyan cég esetén, amely új termékeket vezet be és bővülni növekedni fog, illetve egy olyan esetén, amely évről évre lassan elveszíti a piacát.

4. Értékelendő cég pénzügyi kimutatásainak alapos elemzése

A pénzügyi kimutatások alapos elemzése rávilágít a cég pénzügyi karakterisztikáira, erősségeire és fejlesztendő területekre. Elemezzük a megtérülési, likviditási mutatókat, költségstruktúrát, eszköz összetételt, finanszírozási helyzetet. A historikus eredményeken keresztül látjuk, hogyan alakult a cég pénzügyi egészsége. Ezeket az információkat arra használjuk, hogy a várható pénzügyi teljesítményt magabiztosan tudjuk előrejelezni.

Másként értékelünk például egy olyan céget, ahol láható, hogy a költségszintje évről évre csökkent az eredménye pedig nőtt, mint egy olyan céget, ahol az árbevétel nem növekedik az eredmény hányad pedig csökkenő trendet mutat.

5. Piac és versenytárselemzés

A piac és versenytárs elemzés során azt vizsgáljuk meg, hogy a Társaság az adott iparágon belül hogyan helyezkedik el. Megvizsgáljuk az értékelendő társaságnak a versenytársakhoz képest milyen ütemben növekedett az árbevétele, hogyan alakultak a költségszintjeik, az eredményhányaduk, megtérülésük, hatékonyságuk. Ezeket az információkat is arra használjuk fel, hogy pontosabb előrejelzést készítsünk a cégérték számítási modell összeállításakor. Ha például azt látjuk, hogy egy cég versenytársai átlagosan évi 10%-kal növelték az árbevételüket, míg az értékelendő cég évi 15-20%-kal bővült, ugyanígy az eredménye és a hatékonysága is növekedett, akkor jóval optimistább képet alkothatunk a cégértékről. Ha viszont azt látjuk, hogy árbevétele stagnál, költségei növekednek, miközben a versenytársak növekedtek, akkor érdemes óvatos megállapításokkal előrejelezni a várható növekedési ütemet.

6. Cégérték számítási modell összeállítása

A cégérték számítási modell a folyamat lelke. Felhasználva az összes információt, amit összegyűjtöttünk a cégről, a kiválasztott módszertan alapján felépítjük azt a kalkulációt, amely a cégértéket adja. A jövedelmezőségi értékelés során üzleti tervet állítunk össze a várható teljesítményről, a szorzószámos értékelések során a megfelelő adatbázisokból kiválasztjuk azokat az összehasonlító cégeket, amelyek az összehasonlítási alapot (peer-group) képzik az értékeléshez, az eszközalapú értékelés során pedig az eszközök valós piaci árát határozzuk meg. Mindezekből összeáll egy cégérték sáv, amely a cég fair piaci értékét mutatja. Azért fontos megjegyezni, hogy a cégérték (ha csak nem egy tőzsdei céget veszünk) akkor nem egy egzakt szám, hanem egy cégérték sáv, hiszen a különböző cégértékelési módszerek nem pont ugyanazt az értéket fogják meghatározni, a másfajta szemléletmód és megközelítések közel lesznek egymáshoz, de nem pont ugyanazt adják, ezért ezek egy cégérték sávot hoznak létre.

7. A cégértékelés eredményének a bemutatása

Amikor véglegesítettük a cégértéket, cégértékelési jelentést készítünk, amelyben bemutatjuk lépésről lépésre, mi alapján alakult ki szakvéleményünk. Az értékelési jelentés jellemzően egy 40-50 oldalas leírás, amely részletes magyarázatot ad a cégértékről. A cégértékelés nem csak azért előnyös, mert összegszerűen megismerjük a cégünk értékét, hanem ezen túl segít rávilágítani a cég erősségeire, lehetséges fejlesztési területekre, így felhasználható arra, hogy a stratégiai döntéseket nagyobb hatékonysággal és magabiztossággal hozzuk meg, vállalkozásunk működése eredményesebb legyen.

A Stochrone cégértékelési szolgáltatása segít, hogy cégtulajdonosként pontos képet kapjon cége pénzügyi értékéről, a cégérték növelés lehetőségeiről. Keresse szakértőinket bizalommal.

Scroll to Top